Wat is gezond?

 

Gezond is een met magie beladen woord waaraan mensen velerlei betekenissen geven. Brengen we dit woord in verband met de voeding dan ontdekken we dat het begrip gezond nooit en te nimmer aan één bepaald product gehecht kan worden. Gezonde voeding is een voeding die al die stoffen bevat, die noodzakelijk zijn voor de instandhouding van een goede lichaamsconditie. Bovendien ook een voeding die vrij is van schadelijke stoffen. Zo simpel lijkt het. Maar zo simpel is het helaas in de huidige tijd met verontreinigingen allerwegen niet.

Vooral in land- en tuinbouw wordt momenteel royaal omgesprongen met voor de mens vaak schadelijke stoffen waarvan de residuen, zoals de berichten ons telkens weer vertellen, in uiteenlopende hoeveelheden in bepaalde producten achterblijven. Wat nog te denken van de genetisch gemanipuleerde gewassen waarvan de beweerde veiligheid nog lang niet is bewezen, het doorstralen van voedingmiddelen, welke schade richten deze methoden (nog) aan?

 
 

Het is duidelijk dat een product dat nog restanten antibiotica, hormonen, giftige spuitmiddelen teveel zware metalen of wat dan ook bevat, per definitie niet meer gezond genoemd kan worden, ook al bevat het verder een heleboel voor het lichaam onmisbare stoffen. Buiten het feit dat er tegenwoordig veel te veel (synthetische)suiker en verborgen verzadigde vetten in de voeding zitten.
Daarom verdient het aanbeveling om, voor zover mogelijk, producten te kiezen van biologische oorsprong met EKO keurmerk, of nog beter met het biologisch-dynamisch Demeter keurmerk, en met deze producten dan een totaalpakket op te bouwen dat alles bevat wat een mens op een dag nodig heeft. Een voeding ook zonder een heel scala van schadelijke E-nummers, o.a. kleurstoffen, conserveermiddelen, smaak- en geurstoffen enz.
Ook kan het nodig zijn dat je af en toe een ondersteunend voedingssupplement nodig hebt of een natuurlijk homeopatisch of fytotherapeutisch medicijn. Voor zover het mogelijk en verantwoord is geven deze middelen de voorkeur boven hun allopatische “chemische” medicijnen.