Historie

 

In 1936 werd door een viertal idealistische vegetariërs en humanisten de VNR opgericht, de Vereniging van Nederlandse Reformhuizen. De inhoud van de statuten lijkt heden ten dage wat ouderwets maar is in wezen gloednieuw. Sterker, ze zouden in onze tijd, met een steeds meer met kunstmest, giftige spuitmiddelen en manipulatie werkende land- en tuinbouw, met de beschamende dieronvriendelijke uitwas die we bio-industrie noemen en met een toenemende milieuverontreiniging, bedacht kunnen zijn. Maar dat is niet meer nodig, de producten zijn er. Al deze producten zijn bij de reform- en natuurvoedingswinkels verkrijgbaar.
Zo kwam het dat in deze, als eerste zaak in Maastricht meteen na de 2e w.o. in 1946 de eerste producten werden verkocht in de toen nog gecombineerde zuivel- en kruidenierswinkels. Zo’n groot aanbod en assortiment was er toen nog niet om er een hele winkel mee te vullen, maar het begin was er en de bewuste consument van toen had gelukkig al een, nog beperkte, keuze tussen gezondere en zo min mogelijk bewerkte voedingsmiddelen. Dit in tegenstelling tot de steeds meer groeiende massale voedings- en bio-industrie met de inmiddels wel bekende gevolgen op allerlei gebied.
 

 
 

 

Zo is Reformhuis Smulders de oudste reform/natuurvoedingswinkel in Maastricht. Door de groeiende vraag en het bewustwordingsproces eind jaren ’60 werd de winkeloppervlakte verdubbeld d.m.v. een verbouwing. Toen het aanbod in producten steeg werden de “gewone” kruidenierswaren steeds meer vervangen door hun gezondere tegenhangers zodat er in het midden van de jaren ’70 het hele assortiment uitsluitend uit gezonde biologische producten bestond. Dit was ook mede mogelijk geworden door het grotere aanbod van producten van de steeds maar groeiende bedrijven en groothandelaren in de gezonde voedingssector.
Een tweede verbouwing volgde nogmaals in 1992 waarbij de winkeloppervlakte opnieuw werd verdubbeld.
Gelukkig is er de laatste jaren steeds meer besef gekomen dat het roer om moet, en dat we gezonder moeten gaan leven en vooral eten. Bij Reformhuis Smulders bent u hiervoor in ieder geval aan het goede adres.